Platne transakcije


Podravska banka svojim klijentima pruža uslugu obavljanja platnog prometa s inozemstvom uz zajamčenu sigurnost, brzinu transfera i široku mrežu korespondentnih banaka u inozemstvu.

Platni promet s inozemstvom obavljamo sukladno Općim uvjetima obavljanja platnih usluga i Terminskom planu primitka i izvršenja platnih naloga.

Plaćanja u inozemstvo ili na račun nerezidenta u zemlji

Kao Nalogodavatelj prilikom plaćanja u inozemstvo ili na račun nerezidenta u zemlji trebate:

  • dostaviti ispravno popunjeni Nalog za plaćanje u inozemstvo
  • osigurati pokriće na transakcijskom računu

Bitno je da na Nalogu za plaćanje u inozemstvo navedete SWIFT adresu banke korisnika i IBAN korisnika, kako bi se izbjegli dodatni troškovi obrade inozemne banke i rizik neizvršavanja doznake u inozemstvo od strane inozemne banke.

Ukoliko plaćanje u inozemstvo obavljate putem POBAklik usluge, IBAN upisujete bez razmaka, dok se na papirnatom platnom nalogu IBAN upisuje s razmakom između svaka četiri znaka.

Kopiju SWIFT naloga o izvršenom plaćanju u inozemstvo dostavljamo Vam  putem telefaksa ili e-mail-om.

Naplate iz inozemstva ili s računa nerezidenata u zemlji

Da biste osigurali pravovremeno, sigurno i točno primanje naplata iz inozemstva, kao Korisnik naplate svojeg inozemnog poslovnog partnera trebate obavijestiti o:

  • Vašem punom i točnom nazivu te adresi
  • IBAN-u (jedinstvenom međunarodnom broju računa klijenta u banci). Vaš IBAN u Podravskoj banci naveden je na izvatku transakcijskog računa. Hrvatski IBAN ima 21 alfanumerički znak.
  • SWIFT adresi svoje poslovne banke: PDKCHR2X

O odobrenim zaprimljenim naplatama iz inozemstva ili s računa nerezidenata u zemlji Podravska banka  obavještava Vas putem Obavijesti o priljevu, koju Vam šaljemo putem telefaksa ili e-mail-a.

Ukidanjem Upute HNB o upotrebi šifara osnova naplate i plaćanja u platnom prometu s inozemstvom prestaje obveza upisivanja šifara osnova naplate i plaćanja u platne naloge.

Naknade po platnom prometu s inozemstvom
Naknade i troškove Podravska banka obračunava i naplaćuje sukladno Odluci o tarifi naknada Podravske banke.

Naknade po poslovima platnog prometa s inozemstvom obračunavamo jednokratno po izvršenju platne transakcije, a naplaćujemo u kunama terećenjem Vašeg transakcijskog računa. Ukoliko na Vašem transakcijskom računu nema dovoljno kunskih sredstava, naknadu naplaćujemo terećenjem ostalih valuta, po kupovnom tečaju za devize.

O iznosu obračunate i naplaćene naknade obavještavamo Vas putem:

  • Obavijesti o priljevu iz inozemstva (prilikom obrade naplata iz inozemstva)
  • SWIFT poruke MT103 (prilikom obrade plaćanja u inozemstvo)
  • Izvatka po transakcijskom računu, na kojem je uz naknadu navedena referenca platnog naloga po kojem je obračunata i naplaćena naknada

www.poba.hr koristi kolačiće (cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u Vašem web pregledniku.
Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Slažem se