3D Secure - program sigurne kupnje na internetu

SAZNAJTE VIŠE

Globalni platni sustavi Mastercard i Visa razvili su program za sigurnu internetsku kupnju baziranu na 3D Secure (eng. Three Domain Secure) modelu pomoću kojeg se svaki korisnik kartice autentificira svom izdavatelju kartice i samim time potvrđuje svoje sudjelovanje u procesu online kupovine.

3D secure je besplatna usluga za sigurnu online kupovinu Mastercard i/ili Visa karticama Podravske banke. Za korištenje ove usluge potrebno je prijaviti broj mobilnog telefona Podravskoj banci. Ako broj mobilnog telefona korisnika već postoji u sustavu banke i nije se u međuvremenu mijenjao, nije potrebna nikakva dodatna prijava.

1. Što je 3D secure sigurna kupnja?
Prilikom kupnje na internetskim prodajnim mjestima koja podržavaju usluge sigurne kupnje Mastercard ID Check™ i Visa Secure™ potrebno je dodatno potvrditi identitet Banci unosom jednokratne SMS zaporke koju ćete zatražiti na broj mobilnog uređaja koji ste uz prethodnu identifikaciju potvrdili Banci.
Bitno je da vaš aktualni broj mobitela bude isti onaj koji ste zadnji potvrdili Podravskoj banci.
Stoga na vrijeme, već sada, provjerite i po potrebi ažurirajte broj svog mobilnog uređaja.

2. Za korištenje 3D usluge dovoljno je:
– posjedovati mobilni uređaj s onim brojem koji ste dostavili Podravskoj banci
– klikom na link prikazan na ekranu zatražiti jednokratnu SMS zaporku
– jednokratnu SMS zaporku upisati u polje za unos
– potvrditi unos i time dati suglasnost za izvršenje transakcije

3. Je li potrebna posebna oprema ili softver na računalu za korištenje 3D usluge?
Ne, za korištenje 3D usluga dovoljno je imati standardnu tehničku opremu računala i podršku koju koristite. Sve što vam je potrebno su internetska veza i preglednik interneta.
Ako se prilikom internetske kupnje ne prikaže autentifikacijski 3D ekran:
– provjerite postoji li novija verzija preglednika interneta od one koju koristite te ga ažurirajte po potrebi
– u opcijama preglednika interneta omogućite enkripcijski protokole TLS 1.0, TLS 1.1 i TLS 1.2.
– omogućite prikaz 3D ekrana ako na računalu postoji upogonjen određeni sigurnosni softver koji bi blokirao prikaz ekrana (antivirus, firewall, određeni ADBlock softver)
– ako se problem sa prikazom ekrana pojavljuje i nakon što ste poduzeli navedene korake, javite nam se na 0800 7622.

4. Kako koristiti 3D secure uslugu?
– korisnik odabire željeni proizvod te unosi tražene podatke za plaćanje karticom na internetu.
– internetsko prodajno mjesto, ukoliko podržava 3D secure uslugu, se automatski povezuje sa Bankom radi provjere je li kartica aktivirana za korištenje Mastercard ID Check i/ili Verified by VISA usluge.
– ako je 3D secure usluga aktivirana, na zaslonu Korisnika kartice pojavit će se prozor sa osnovnim detaljima o transakciji te zahtjevom za unos jednokratne SMS zaporke
– klikom na opciju Zatraži jednokratnu SMS zaporku, zaporka stiže SMS-om na broj mobilnog uređaja koji je prikazan na ekranu
– unosom zaporke u za to predviđeno polje i klikom na opciju Prihvati potvrđujete unos i autentificirate se za trenutnu kupovinu
– Banka informira internetsko prodajno mjesto o uspješnosti aktivacije i obavljenog postupka vaše autentifikacije
– internetsko prodajno mjesto nastavlja sa standardnim procesiranjem kartične transakcije te Banci šalje autorizacijski upit o statusu kartice i raspoloživom stanju na računu
– Banka provjerava raspoloživost sredstava na računu i ispravnost podataka o kartici te, ovisno o statusu provjere, odobrava ili odbija transakciju

5. Što je jednokratka SMS zaporka?
Jednokratna SMS zaporka je šesteroznamenkasti kôd s vremenski ograničenim trajanjem, dostavljen SMS porukom na broj mobilnog uređaja koji ste evidentirali u Podravskoj banci. Zaporka služi za jednokratnu identifikaciju kako bi se autorizirala transakcija na internetskim prodajnim mjestima.

Web stranica Podravske banke koristi kolačiće. Njihova upotreba pomaže nam da malo više saznamo o vama. Primjerice, kako koristite našu web stranicu. Upotreba kolačića pomaže nam da Vama osiguramo što bolje korisničko iskustvo te unaprijedimo funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za više informacija o kolačićima te o načinu na koji ih možete onemogućiti posjetite stranicu - Zaštita privatnosti.

Upravljanje preferencama

Close

Vaša privatnost

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Te se informacije mogu odnositi na vas, na vaše postavke, na vaš uređaj ili kako bi se web-lokacija učinila onako kako to očekujete. Informacije obično ne mogu vas izravno identificirati, ali vam to može pružiti više personaliziranog web iskustva. Možete odabrati da ne dopuštaju neke vrste kolačića. Kliknite zaglavlja različitih kategorija da biste saznali više i promijenili naše zadane postavke. Međutim, trebali biste znati da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na web-lokaciji i uslugama koje možemo ponuditi.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.