Informacije o prelasku na dopušteno prekoračenje

ZATRAŽITE PONUDU

VAŽNA OBAVIJEST KORISNICIMA PREŠUTNOG PREKORAČENJA

Usluga prešutno prihvaćenog prekoračenja se trajno ukida 30.6.2024. godine, a umjesto prešutnog prekoračenja možete ugovoriti dopušteno prekoračenje.

Prijelaz na dopušteno prekoračenje možete ugovoriti odmah, ne čekajući datum ukidanja,  na način da dođete u bilo koju poslovnicu Banke potpisati ugovor o dopuštenom prekoračenju, kada ćemo vam ponuditi jednak iznos koji sad imate odobren za prešutno prekoračenje, ako nije došlo do smanjenja primanja.  Postojeće prešutno prekoračenje možete koristiti do 30.6.2024., kad ćemo ukinuti uslugu.

 

DODATNE INFORMACIJE

ŠTO JE DOPUŠTENO PREKORAČENJE?

Dopušteno prekoračenje je dodatni iznos sredstava koji vam je na raspolaganju i možete ga koristiti za vlastite potrebe, a sastoji se od prekoračenja po multivalutnom tekućem računu (tzv. minus) i/ili usluge POBArate. Za korištenje ove usluge potrebno je sklopiti ugovor, a odobrava se na rok od 12 mjeseci.

Kamatna stopa je fiksna od datuma odobrenja dopuštenog prekoračenja do isteka roka važenja. Na uslugu dopuštenog prekoračenja primjenjuju se odredbe Općih uvjeta po transakcijskim računima i obavljanju platnih i ostalih usluga za građane, Odluke o kamatnim stopama i Odluke o tarifi naknada. Sve ove informacije su dostupne u POBA poslovnicama i na našoj stranici www.poba.hr.

ŠTO AKO KORISTIM USLUGU PREŠUTNOG PREKORAČENJA?

Pozivamo vas da potpišete ugovor o dopuštenom prekoračenju u jednoj od poslovnica Banke.

Ako do 30.6.2024. ne ugovorite dopušteno prekoračenje, prešutno prekoračenje bit će ukinuto, o čemu ćemo vas obavijestiti najkasnije 30 dana prije ukidanja. Ujedno ćemo vam za iskorišteni iznos prešutnog prekoračenja omogućiti otplatu u 12 mjesečnih obroka bez vašeg zahtjeva, bez dodatnih troškova i uz primjenu kamatne stope u skladu s važećom Odlukom o kamatnim stopama Banke.

ZAŠTO PRELAZIMO NA USLUGU DOPUŠTENOG PREKORAČENJA?

Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka i 13 poslovnih banaka u Republici Hrvatskoj, uključujući i Podravsku banku d.d., sklopile su 22.7.2022. Memorandumom o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu (dalje: Memorandum) kojim se uređuje prelazak s dosadašnjeg prešutno prihvaćenog prekoračenja na dopušteno prekoračenje. Stoga smo donijeli odluku o potpunom prelasku na uslugu dopuštenog prekoračenja te ćemo, u skladu s odredbama Memoranduma, pozvati klijente koji u ovom trenutku imaju odobrenu uslugu prešutnog prekoračenja da sklope ugovor o dopuštenom prekoračenju.

KOJI IZNOS ĆU IMATI KOD PRELASKA NA DOPUŠTENO PREKORAČENJE?

Ponudit ćemo vam jednak iznos koji sad imate odobren za prešutno prekoračenje ukoliko nije došlo do smanjenja prosječnih mjesečnih primanja.

DO KADA MOGU KORISTITI USLUGU PREŠUTNOG PREKORAČENJA?

Postojeće prešutno prekoračenje se ukida s 1.7.2024.

Za sve klijente koji do 30.6.2024. nisu ugovorili dopušteno prekoračenje, omogućili smo otplatu iskorištenog iznosa prešutnog prekoračenja u 12 mjesečnih obroka bez posebnog zahtjeva, bez dodatnih troškova i uz kamatnu stopu u skladu s važećom Odlukom o kamatnim stopama Banke.

ŠTO ČE SE DOGODITI S PLATNIM NALOZIMA?

Imajte na umu da ukoliko na Vašem tekućem računu ne bude dovoljno raspoloživih sredstava za kartične transakcije koje će biti obrađene nakon 30.06.2024. i za platne naloge zadane s datumom izvršenja 01.07.2024., Vaš tekući račun može biti doveden u nedozvoljeno prekoračenje na koje se obračunava zakonska zatezna kamatna stopa 7,5% godišnje.

 

Platni nalozi koji će biti zadani s datumom izvršenja nakon 01.07.2024. neće biti izvršeni ukoliko na vašem tekućem računu ne bude dovoljno raspoloživih sredstava.

 

Ako ste za otplatu kredita ugovorili trajne naloge, isti neće biti realizirani ukoliko ne bude dovoljno raspoloživih sredstava na tekućem računu, a na nenaplaćeni dospjeli dug  obračunava se zakonska zatezna kamata 7,5% godišnje.

 

 

UVJETI DOPUŠTENOG PREKORAČENJA

  • redovna primanja na tekući račun
  • maksimalan iznos prešutnog prekoračenja: do 4.000,00 EUR, a određuje se individualno za svakog klijenta
Opis Kamatna stopa
Dopušteno prihvaćeno prekoračenje kojim Banka stavlja na raspolaganje novčana sredstva (u eurima) koja nadmašuju trenutačno stanje sredstava na tekućem računu 5,70%
Opis Naknada
Naknada na odobreni iznos prekoračenja po tekućem računu građana koje Banka stavlja na raspolaganje i koja nadmašuju trenutačno stanje sredstava na tekućem računu (naknada se obračunava i naplaćuje prilikom prvog dogovora o visini navedenog prekoračenja po tekućem računu građana i prilikom obnove na idućih 12 mjeseci) 1,5% od iznosa, najmanje 3,32 EUR jednokratno po odobrenju, prilikom revidiranja ili promjene iznosa prekoračenja

*Na  iznos prekoračenja na 12 mjeseci, efektivna kamatna stopa (EKS) u koju je uključena nominalna kamatna stopa od 5,70%, jednokratna naknada na iznos prekoračenja od 1,5%, min 3,32 eura i mjesečni trošak vođenja tekućeg računa u iznosu 2,0 eura, uz pretpostavku da je prekoračenje u cijelosti iskorišteno kroz cijeli rok trajanja prekoračenja, iznosi 9,47%.

Web stranica Podravske banke koristi kolačiće. Njihova upotreba pomaže nam da malo više saznamo o vama. Primjerice, kako koristite našu web stranicu. Upotreba kolačića pomaže nam da Vama osiguramo što bolje korisničko iskustvo te unaprijedimo funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Za više informacija o kolačićima te o načinu na koji ih možete onemogućiti posjetite stranicu - Zaštita privatnosti.

Upravljanje preferencama

Close

Vaša privatnost

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Te se informacije mogu odnositi na vas, na vaše postavke, na vaš uređaj ili kako bi se web-lokacija učinila onako kako to očekujete. Informacije obično ne mogu vas izravno identificirati, ali vam to može pružiti više personaliziranog web iskustva. Možete odabrati da ne dopuštaju neke vrste kolačića. Kliknite zaglavlja različitih kategorija da biste saznali više i promijenili naše zadane postavke. Međutim, trebali biste znati da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na web-lokaciji i uslugama koje možemo ponuditi.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.