STAMBENI KREDIT UZ DRŽAVNU SUBVENCIJU


Letak APN – subvencionirani stambeni krediti

Zahtjevi će se u poslovnicama Banke zaprimati od 30.3. do 30.4.2020. godine.

Sukladno odredbama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, a u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), nudimo mogućnost ugovaranja kredita uz državnu subvenciju.

Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima želi olakšati stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Uvjeti subvencioniranja uređeni su Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ("Narodne novine" broj 65/17, 61/18 i 66/19) i Naputkom o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

Uvjeti određeni Zakonom

Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita mogu podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje Banka , koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja. 

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500,00 eura po metru kvadratnom u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate kredita i čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina.

Kredit koji građanin uzima za kupnju stana ili kuće odnosno za gradnju kuće radi rješavanja svojeg stambenog pitanja subvencionira se sredstvima iz proračuna Republike Hrvatske, na način da se tim sredstvima prvih pet godina plaća dio mjesečnih obroka ili anuiteta koji ovisi o skupini u kojoj se nalazi grad ili općina prema indeksu razvijenosti:

I.      skupina 51% mjesečnog obroka ili anuiteta

II.     skupina 48% mjesečnog obroka ili anuiteta

III.    skupina 45% mjesečnog obroka ili anuiteta

IV.   skupina 42% mjesečnog obroka ili anuiteta

V.    skupina 39% mjesečnog obroka ili anuiteta

VI.   skupina 36% mjesečnog obroka ili anuiteta

VII.  skupina 33% mjesečnog obroka ili anuiteta

VIII. skupina 30% mjesečnog obroka ili anuiteta.

Ako je podnositelj zahtjeva za kredit ili član njegova obiteljskog kućanstva navedenog u zahtjevu za subvencioniranje kredita osoba s utvrđenim invaliditetom najmanje 50 % upisana u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom, dodatno se subvencionira kredit za dvije godine otplate.

Ako podnositelj zahtjeva ili član njegovog kućanstva ima djecu koja u trenutku zaključenja ugovora o subvencioniranju stambenog kredita nisu starija od 18 godina, dodatno se subvencionira kredit za jednu godinu što se uređuje ugovorom o subvencioniranju stambenog kredita.

Ako se obitelj korisnika kredita poveća rođenjem ili posvojenjem djeteta u prvih pet godina otplate kredita, dodatno se subvencionira kredit za dvije godine po svakom živorođenom ili posvojenom djetetu.

Uvjete kredita možete vidjeti na letku APN – subvencionirani stambeni krediti, a sve dodatne informacije možete dobiti u bilo kojoj poslovnici Podravske banke.

www.poba.hr koristi kolačiće (cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u Vašem web pregledniku.
Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Slažem se