• Obavijest o radnim vremenima poslovnica
 • mc_podjela
 • Srezali smo kamate_web

Posebne mjere potpore za poslovne subjekte


Prema Zaključku Vlade Republike Hrvatske i preporukama Hrvatske narodne banke, Podravska banka omogućuje odgodu otplate redovnih kreditnih obveza svojim klijentima kojima su preventivne mjere suzbijanja širenja COVID-19 pandemije ozbiljno narušile ili će narušiti sposobnost uredne otplate financijskih obveza, odnosno, kod kojih je došlo do pogoršanja financijske situacije smanjenjem ili potpunim gubitkom prihoda.

Za potrebe očuvanja gospodarske aktivnosti i likvidnosti sljedećih dana bit će dostupno podnošenje prijava za mjere:

 1. Krediti za likvidnost i radni kapital*
 2. Odgoda plaćanja – moratorij otplate do 30.06.2020.
 3. Reprogram kredita

* Od 31.03.2020. podnositeljima prijave dostupna je prijava za mjeru kredita za likvidnost i radni kapital, a u sljedećih par dana bit će omogućena i prijava za druge dvije mjere.

Do uspostave mogućnosti prijave preko FINA servisa, Banka će zaprimati zahtjeve za odgodom otplate - moratorij i reprograme kredita, a nakon uspostave FINA servisa Zahtjevi će se zaprimati preko FINE.

Osnovne informacije

 • Za navedene mjere mogu aplicirati društva, obrti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, čije su poslovne aktivnosti zbog epidemije ugrožene ili u potpunosti onemogućene.
 • Prijave za kredite putem sustava FINA-e zaprimaju sve banke u Republici Hrvatskoj, HBOR i HAMAG-BICRO. Osim njih, u realizaciji uspostave informacijskog rješenja za provedbu gospodarskih mjera sudjeluju i Ministarstvo financija, Hrvatska narodna banka i FINA.
 • Sustav za centralizirano prikupljanje prijava dostupan je na portalu FINA-e, a nakon provjere se uneseni podaci iz prijave šalju kreditnim institucijama. Svaka kreditna institucija po primitku i obradi podataka iz prijave povratno kontaktira prijavitelja i izravno preuzima daljnji proces odobravanja kredita u skladu sa svojim kriterijima. Prijava u središnji sustav FINA-e ne podrazumijeva automatsko odobrenje kredita.
 • Prvi korak za prijavu u središnji sustav je registracija.
 • Za registraciju u sustav prijavitelj upisuje nekoliko osnovnih podataka, nakon čije provjere elektroničkom poštom dobiva link za aktivaciju lozinke. Prilikom pripreme registracijskih podataka korisnik daje suglasnost za obradu osobnih i ostalih podataka radi obrade njegove prijave.
 • Nakon uspješne registracije slijedi drugi korak – prijava korisnika u sustav – kad korisnik može početi unositi podatke za gospodarski subjekt za koji želi ostvariti mjeru.

 

Važna napomena za podnositelje zahtjeva:

Od 31.03.2020. je podnositeljima zahtjeva dostupna opcija prijave za kredite za likvidnost i radni kapital. Omogućeni su:

 • registracija u sustav FINA-e,
 • unos podataka za gospodarski subjekt koji je predmet prijave,
 • odabir kreditne institucije u kojoj korisnik želi da se razmotri njegova prijava te
 • obvezne izjave:
  • Izjava o procijenjenom smanjenju prihoda u 2020. u odnosu na 2019.,
  • Izjava o padu prihoda u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. i
  • Procijenjen iznos potrebnih kreditnih sredstava.

U idućih nekoliko dana kroz sustav će biti omogućen unos i drugih potrebnih podataka nužnih kreditnim institucijama za evaluaciju zahtjeva za sve tri mjere.

Podnositelj zahtjeva daje izjavu kojom jamči za istinitost i točnost podataka nakon čega će se prijava za mjeru i pripadni set podataka automatski dostaviti odabranoj kreditnoj instituciji.

Svim se podnositeljima preporučuje da prate obavijesti o dostupnosti prijave svih mjera kroz sustav. Obavijest će biti objavljena na mrežnim stranicama svih uključenih institucija, a do tada podnositelji se mogu registrirati u sustav i unijeti osnovne podatke.

Registracija i prijava korisnika omogućena je na linku https://gospodarskemjere.fina.hr

Podršku korisnicima u postupku registracije i tijekom rada u sustavu pružat će FINA, a korisnici trebaju sva svoja pitanja dostaviti na adresu:  mjere.podrska@fina.hr.

Nakon odrađene prijave, podnositelji zahtjeva nastavljaju komunikaciju o realizaciji zahtjeva s odabranom kreditnom institucijom.

Unatoč nastalim okolnostima, ulažu se ogromni napori kako bi se u najkraćem roku omogućio cjeloviti postupak online prijave, koji će uključivati sve tri mjere za financijsku likvidnost te kako bi se u postupku prijave korisnicima pružila potrebna pomoć i podrška.

Da bi FINA mogla pravodobno pružiti potrebnu podršku, korisnike molimo da slijede sve popratne smjernice za rad u sustavu FINA-e te da prate informacije koje će biti objavljivane na tim mrežnim stranicama.

Odgoda otplate - moratorij se odnosi na obveze koje dospijevaju počevši od 31.03.2020. do 30.06.2020. Ne odnosi se na dospijeća obveza po kreditima nastalim prije 31.03.2020.

U razdoblju moratorija-odgode otplate obvezna redovna kamata se obračunava, ali se ne naplaćuje, dok se zatezne kamate neće obračunavati. Obračunata redovna kamata dospijeva jednokratno nakon isteka perioda odgode otplate obveza.

Ugovorena kamatna stopa po kreditima se ne mijenja i ostaje ista kao u osnovnom ugovoru. Banka ne naplaćuje naknadu za obradu zahtjeva za odgodu plaćanja obveza – moratorija. Ostale ugovorene naknade po kreditima nisu predmet odgode plaćanja obveza.

Zahtjev, u slučaju odobrenja istog od strane Banke, predstavlja dodatak ugovoru/ima o kreditu na koji/e se odnosi.

 

Predaja Zahtjeva za odgodu plaćanja obveza -moratorij za ublažavanje posljedica pandemije uzrokovane virusom COVID-19  (u daljnjem tekstu: Zahtjev) se obavlja kroz sljedeće korake:

 1. Preuzimanje Zahtjeva   LINK ZA PREUZIMANJE
 2. Popunjavanje Zahtjeva
 3. Dostava zahtjeva u Banku (putem e-maila)
 4. Provjera dostavljenih informacija
 5. Status obrade i rješavanje Zahtjeva

U nastavku se nalazi detaljniji opis koraka i aktivnosti.

Zahtjev za odobrenje ovih mjera od strane Banke podnosi se putem Zahtjeva za odgodu plaćanja obveza - moratorij, koji je objavljen i dostupan na web stranici Banke www.poba.hr. Obrazac zahtjeva je dostupan u obliku dokumenta u koji je moguće upisivati podatke koji nedostaju, i koji je potrebno preuzeti sa web stranice.

Opcionalno, Zahtjev se može podnijeti Banci i poštom na adresu poslovnice u kojoj je kredit realiziran (ispunjen zahtjev zajedno s potrebnom dokumentacijom), fizičkom dostavom u poslovnicu Banke (samo u iznimnim situacijama) ili putem e-maila nadležnom Komercijalnom centru ili na mail: moratorij.poslovni@poba.hr.

Ukoliko namjeravate koristiti usluge poslovnice, molimo Vas da se strogo pridržavate uputa zaposlenika poslovnice i/ili zaštitara. Naša poslovna mreža privremeno radi sa smanjenim kapacitetom i ograničenim radnim vremenom, najkasnije do 15 sati pa vas molimo da prije odlaska u poslovnicu provjerite privremeno radno vrijeme poslovnica.

Prilikom predavanja zahtjeva potrebno je dati izjavu da će klijent zatražiti odgodu plaćanja obveza od svih banaka kod kojih ima kredite, iz razloga da tako ne dovede Banku u lošiji položaj u odnosu na ostale banke.

Odgoda plaćanja će biti provedena u vremenu ovisno o broju podnesenih zahtjeva.

Zahtjev će biti obrađen u najkraćem mogućem roku stoga je klijenta potrebno zamoliti za razumijevanje i strpljenje.

Sastavni dio Zahtjeva je Izjava kojom se dokazuje utjecaj pandemije na poslovanje,  a koja sadržava pitanja:

 • o procijenjenom smanjenju prihoda u 2020. u odnosu na 2019.;
 • o padu prihoda u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019.;
 • informacija o očekivanim prihodima u 2020. uključujući novonastale okolnosti,  u kojem % su prihodi niži od planiranih
 • procijenjen iznos potrebnih kreditnih sredstava kod kredita za likvidnost

Nakon primitka Zahtjeva, Banka će izvršiti verifikaciju dostavljenih podataka. Po potrebi,  Banka ima pravo tražiti dodatne dokumente /informacije neophodne za donošenje odluke.

Podravska banka će nakon zaprimljenog i verificiranog zahtjeva na prethodno opisani način te eventualno prikupljene dodatne dokumentacije, analizirati zahtjev i, po odobrenju zahtjeva, dostaviti klijentu obavijest o odobrenju zahtjeva. Uz zahtjev, klijentu se šalje i aneks ugovora, koji je klijent dužan potpisati. U slučaju odobrenja zahtjeva od strane Banke ili neke druge odluke, Banka će klijenta obavijestiti o statusu rješavanja zahtjeva.

O statusu obrade biti ćete informirani putem službenih kanala komunikacije (e-maila na adresu koja je evidentirana u Banci odnosno na email adresu sa koje je poslan Zahtjev ili putem telefona).

Banka sada može odobriti odgodu plaćanja obveza samo na temelju zahtjeva i raspoložive dokumentacije (s obzirom na mjere ograničenja kretanja), stoga će Banka naknadno pozvati klijenta, nakon prestanka mjera ograničenog kretanja, na reguliranje statusa u poslovnicu Banke.

 

KONTAKTI

Sve dodatne informacije možete dobiti putem:
info@poba.hr
+385 072 20 20 20

www.poba.hr koristi kolačiće (cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u Vašem web pregledniku.
Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Slažem se