• Mali poguranac
  • Američki san srpanj 2018

Stambeni kredit uz državnu subvenciju

 

Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima želi olakšati stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Uvjeti subvencioniranja uređeni su Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ("Narodne novine" broj 65/17 ) i Naputkom o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita ("Narodne novine broj 76/17).

Korisnici subvencioniranih stambenih kredita mogu biti građani Republike Hrvatske, s prebivalištem na području RH, koji nisu stariji od 45 godina te koji, kao i njihov bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nemaju stan ili kuću, ili koji u vlasništvu imaju samo jedan stan/kuću koju će prodati u svrhu kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Subvencionira se polovica mjesečnog anuiteta ili rate  kredita u prve četiri godine otplate za kupnju stana ili kuće te gradnju kuće.  Po isteku četvrte godine otplate kredita, korisnik kredita nastavlja s plaćanjem punog iznosa mjesečnog obroka.

U slučaju da je podnositelj zahtjeva za subvencijom ili član njegovog obiteljskog domaćinstva osoba s utvrđenim invaliditetom većim od 50% tjelesnog oštećenja, kredit će se dodatno subvencionirati za još jednu godinu.

Ako se obitelj korisnika kredita poveća rođenjem ili posvojenjem djeteta u prve četiri godine otplate kredita, kredit će se dodatno subvencionirati još dvije godine za svako novorođeno ili posvojeno dijete.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po kvadratu. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati.

Osim za kupnju prve kuće ili stana, subvencija se može dobiti i za kupnju većeg stana. Manji stan mora biti jedina nekretnina i mora se prodati u roku od dvije godine. Ograničen je i ukupan iznos kredita i to do maksimalnih 100.000 eura. Stambeni kredit može biti veći od tog iznosa ali se neće subvencionirati. 

Uvjete kredita možete vidjeti u dolje priloženom letku, a Zahtjev za subvencinirani kredit možete podnijeti u bilo kojoj poslovnici Banke.

www.poba.hr koristi kolačiće (cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u Vašem web pregledniku.
Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića. Slažem se